• Wpisów:188
  • Średnio co: 10 dni
  • Ostatni wpis:4 lata temu, 12:53
  • Licznik odwiedzin:13 963 / 2010 dni
Jesteś niezalogowany. Niektóre wpisy dostępne są tylko dla znajomych.
 
Nowy Rok w Japonii obchodzi się przez trzy dni, między 31grudnia, a 3 stycznia. Obok Obon to jedno z najważniejszych świąt. Mieszkańcy wysp przed Nowym Rokiem robią wielkie porządki susuharai (dosł. wymiatanie sadzy), wysyłają kartki z życzeniami i starają się załatwić wszystkie niewyjaśnione sprawy przed 1 stycznia. Tradycyjnie w przeddzień Nowego Roku jedzą makaron soba, który ma zapewnić im pomyślność i długowieczność, a na drzwiach domów wieszają kadomatsu – dekoracje z bambusa i gałązek sosny.
Według wierzeń, między starym, a nowym rokiem 108 demonów symbolizujących 108 ludzkich przywar wylatuje na wycieczkę po świecie doczesnym. O północy 31 grudnia świątynne dzwony biją 108 razy, aby wypłoszyć grzeszne duchy. Następnego dnia Japończycy udają się na pierwszą w Nowym Roku wizytę w świątyni hatsumōde, w której odbywają się m.in. tańce lwa shishimai zaczerpnięte z tradycji chińskiej.

// Wiolka.
 

 
Halloween w Japonii jest obchodzone - mimo tego, że mają swoje własne święto zmarłych (obon). Halloween zaczyna się tam już obchodzić w pierwszych tygodniach października - wiele miejsc zostaje ozdobionych dyniami i różnymi strasznymi gadżetami. W niemal każdym sklepie zastaniemy różne ozdoby na ten dzień (typu lampiony czy dynie). Ulicami Kawasaki maszeruje parada przebierańców - można zauważyć, że większą ilością osób biorących udział w paradzie są ludzie dorośli (więcej imprez jest przeznaczonych dla dorosłych).
Halloween w Japonii bardziej traktowane jest jako okazja do zabawy - nie przywiązuje się do niego jakiegoś wielkiego znaczenia. Są też robione bardzo ciekawe wersje obento (japońskie drugie śniadanie). Z różnych składników tworzy się dynie halloweenowe, dodaje się do ulubionych postaci z kreskówek różne straszniejsze gadżety, ozdabia mandarynki i inne owoce - co nam do głowy fantazja przyniesie.

// Wiolka.
  • awatar Nana chan: Ooo fajnie im, u nas się raczej tego nie świętuje :/ Bo jest to brane za barbarzyństwo w niektórych przypadkach dziwni ci ludzie :/
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (1) ›
 

 
Wielkanoc w Japonii nie jest tak jak w Polsce tradycją. Japończycy właściwie w ogóle nie obchodzą tego święta. Jak wiadomo większość mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni wyznaje religię shinto, na drugim zaś miejscu plasuje się buddyzm. Katolcyzm to rzadkość. Toteż nie spotyka się tam wielkanocnych dekoracji itp. Japończycy nawet jeżeli wiedzą o tym, iż takie święto istnieje, raczej nie rozumieją jego znaczenia – tak jak w przypadku Bożego Narodzenia, które jest tam zwyczajem nabytym. Oczywiście są drobne oznaki tego wydarzenia, gdyż Kraj Wschodzącego Słońca zamieszkuje również polonia, która dba o własną, polską tradycję jaka dotyczy tego wiosennego zwyczaju.

// Wiolka.
 

 
Już w połowie listopada rozpoczyna się celebrowanie Bożego Narodzenia w Japonii. W ciągu kilku tygodni większość hotelów, restauracji, lotnisk, sklepów, czy stacji kolejowych zostanie uroczyście przystrojone lampkami, sosnowymi wieńcami, czy imitującymi wygląd Świętego Mikołaja figurami wraz z towarzyszącymi mu reniferami oraz chórkiem dmących w trąby aniołków. To wydaje się być zaskakujące, ale Japończycy obchodzą chrześcijańskie święto powszechnie i z entuzjazmem. Z racji wyznawanej w Kraju Kwitnącej Wiśni religii nietrudno się jednak domyśleć, że tylko dla znikomego procentu Chrześcijan (0,7 % populacji) jest to święto religijne.
Japonia jest krajem całkowicie odciętym od korzeni tradycji Bożego Narodzenia względami historycznymi i kulturowymi.
W Japonii wyznaje się Shintoizm i Buddyzm, więc sytuacja, kiedy cały kraj nagle zaczyna dekorować się w związku z gwiazdką faktycznie daje sporo do myślenia.

Sklepy w dzień Bożego Narodzenia :

W sklepach oglądamy napisy “Merry Christmas”, na ulicach jak grzyby po deszczu wyrastają rzędy przyozdobionych lampkami choinek, a tuż obok nich stoją kwestujący Mikołaje.
Możemy również posłuchać znanych kolęd, które w tym okresie rozbrzmiewają z głośników w centrach handlowych. Niektórzy co bardziej nowocześni nawet wprowadzają do swoich domów choinki ze świecącymi lampkami.

Tradycyjny wieczór podczas Świąt Bożego Narodzenia:

Tak oto typowo chrześcijańskie święto wkradło się w serca obywateli Nipponu i stało się częścią ich życia – szansą na odnowienie więzi ze swoimi rodzinami, jak i pobudzenie w sercu nadziei na osobiste szczęście

// Wiolka.
  • awatar Nana chan: Hehe Obchodzić chrześcijańskie święto i nie wiedzieć o co w nim chodzi :D
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (1) ›
 

 
Potrzebujesz:

ćwierć kilograma mięsa z kurczaka i około 100g wieprzowiny, makaron a czterech zupek błyskawicznych, grzyby s**take, dymki, mięso mielone drobiowe, kapusta pekińska i przyprawy: sól, pieprz.

Przygotowanie:

osobno ugotuj mięso z kurczaka i wieprzowiną. Po zagotowaniu obu rodzajów mięs - zbierz szumowiny, a z kurzego rosołu - oka tłuszczu. Mięso mielone wzbogać o smak cebuli i czosnku, po czym uformuj z niego klopsy. Obsmaż je na patelni. Ugotowaną wołowinę pokrój na około 2 cm paski. Namocz grzyby s**take, po czym usuń ich nóżki, namocz też makaron. Podawaj w następujący sposób do każdej z miseczek nałóż makaron, grzyby, klopsy i wołowinę. Dodaj też pokrojoną w talarki dymkę i kapustę pekińską pokrojoną w kwadraty. Całość zalej podgrzanym rosołem.

Smacznego ~
// Akazawa.
 

 
Studenckie Koło Naukowe Gospodarki i Kultury Japońskiej przy Szkole Głównej Handlowej zaprasza na Dni Japonii, które odbędą się 24-26 kwietnia 2013. Impreza odbędzie się w budynku SGH (ul. Stary Mokotów, W-wa). W czasie 15. już edycji imprezy uczestnicy będą mieli okazję wziąć udział w wykładach i panelach dyskusyjnych poświęconych Japonii, jak również w pokazie parzenia herbaty, czy warsztatach furoshiki. Więcej informacji na stronie eventu.
// Akazawa.
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (4) ›
 

 
Składniki (Na 3-4 porcje :3 )

1 szklanka wody lub soku jabłkowego
1 łyżeczka proszku agar
składniki na mochi dango:
4 łyżki mąki z ryżu kleistego (mochiko)
4 łyżki wody
1 łyżka cukru pudru

do przybrania:


6 – 8 łyżek syropu klonowego lub innego słodkiego sosu
dowolne owoce świeże lub z puszki
3 – 4 łyżki konfitury z fasolki azuka
3 – 4 gałki lodów waniliowych lub śmietankowych

Przygotowanie:

1. W małym rondelku rozpuszczamy proszek agar w wodzie lub soku. Stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia mieszając. Zmniejszamy ogień i gotujemy 2 minuty.
2.Wylewamy na zimną blaszkę lub miskę o płaskim dnie, a kiedy wystygnie, wkładamy do lodówki żeby porządnie schłodzić. Przed podaniem deseru kroimy na kostkę o boku 1 cm.
3. Mąkę z ryżu kleistego mieszamy z cukrem i wodą tak, aby uzyskać dość zwarte ciasto (w razie potrzeby można dosypać mąki lub dolać łyeczkę wody). Toczymy z niej kuleczki wielkości winogrona, które gotujemy w dużej ilości wody przez 1 – 2 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Po wrzuceniu kuleczek do garnka trzeba ostrożnie zamieszać, bo przylepiają się do dna. Ugotowane dango natychmiast przekładamy do bardzo zimnej wody, żeby zahartować i wystudzić.
4. Przygotowujemy owoce: myjemy, wyjmujemy pestki, usuwamy ogonki, jeśli trzeba, obieramy, większe owoce kroimy.
5. Teraz kroimy galaretkę agar w koskę i rozkładamy do miseczek. Każdą porcję polewamy 2 łyżkami syropu, kładziemy kostkę lub gałkę lodów, po 1 łyżce azuki (anko), kilka mochi dango i kawałki owoców. Podajemy natychmiast.

//Akazawa.
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (2) ›
 

 
Składniki:


2 szklanki ryżu na sushi
20 ml octu ryżowego
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki wody
1 słoiczek moskalików w zalewie octowej
pasta wasabi

Wykonanie:

1. Z zagotowanej 1/2 szklanki wody oraz podanych ilości octu, cukru i soli robimy zaprawę. Ryż płuczemy aż woda będzie niemal czysta, namaczamy na 10 – 15 minut w 2 szklankach wody i gotujemy 10 minut od zagotowania się wody. Następnie zostawiamy pod przykrywką na 10 – 15 minut. Po tym czasie przekładamy do płaskiego naczynia i mieszamy z zaprawą. Przykrywamy wilgotną czystą ściereczką na czas przygotowania moskalików.
2. Rybki wyjmujemy ze słoika. Odcinamy ogony, wyjmujemy kręgosłupy, delikatnie rozkładając korpusy wzdłuż przecięcia od strony brzusznej. Można to robić w rękach lub rozkładając na płaskiej powierzchni. W efekcie otrzymujemy “rozpłaszczone” kawałki, gdzie grzbiet ryby wypada na środku.
3. Następnie lepimy nigiri: każdą rybkę bierzemy w rękę, smarujemy od środka odrobiną wasabi. Drugą ręką nabieramy ok. 1 łyżki ugotowanego ryżu, ściskając w dłoni aby utworzyć mały wałeczek. Łączymy wałeczek ryżu z rybą i całość położoną w poprzek dłoni z wyczuciem dociskamy dwoma palcami dr
4. Następnie przygotowujemy inne rodzaje sushi z reszty ryżu, np. tamago nigiri i hosomaki z marchewką.

Sposób podania:

Podajemy z różnymi innymi rodzajami sushi, z marynowanym imbirem, wasabi i sosem sojowym.


Hmm, chyba muszę wypróbować ten przepis : p
//Akazawa.
 

 
Składniki:


250 gramów krewetek koktajlowych (po rozmrożeniu)
20 cm białej części pora
5 cm kawałek świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
1/2 kostki rosołu drobiowego
2 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki chińskiego imbirowego sosu chili
1 łyżka sake
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki soli (szczypta)
1/2 łyżeczki octu ryżowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

1. Ucieramy imbir i czosnek na tarce na pastę. Pora drobno siekamy. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w kilku łyżkach zimnej wody w małym naczyniu.
2.W kubku rozrabiamy kostkę rosołową z 3/4 szklanki wrzątku, dodajemy przecier pomidorowy, sos chili, sake, paprykę, cukier i sól, mieszamy tworząc jednolity sos. Nie dodajemy do niego mąki ziemniaczanej ani octu!
3. Smażymy posiekanego pora na oleju aż się zeszkli, ale nie zrumieni, w trakcie smażenia dodajemy imbir i czosnek i smażymy jeszcze kilka sekund.
4. Wlewamy przygotowany wcześniej sos i gotujemy 1 – 2 minuty.
5. Dodajemy krewetki, wlewamy ocet, przykrywamy i znowu gotujemy 1 – 2 minuty, aby krewetki nasiąkły smakiem sosu. Jeśli sos wydaje nam się zbyt gęsty i ma tendencję do przywierania, można dodać nieco więcej gorącej wody.
6. Wlewamy na koniec mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w zimnej wodzie i zagotowyjemy całość jeszcze raz.
7. Podajemy z białym ryżem. Wyjątkowo możemy jeść łyżką lub widelcem, bo wyjadanie sosu pałeczkami jest bardzo trudne, chociaż nie niemożliwe.

// Akazawa.
 

 
Bezwzględnie potrzebne:

○ ryż do sushi (krótkoziarnisty, klejący się)
○ ocet ryżowy
○ cukier i sól
○ matę bambusową do rolowania
○ ostry nóż bez ząbków (bardzo ważne!)
○ nori - prasowane algi
○ wasabi - zielony, bardzo ostry chrzan - sprzedawany w tubce lub w proszku
○ marynowany imbir, pocięty w cienkie plasterki
○ sos sojowy (ważne, żeby był dobry, polecam kikkoman i yamasa) kup sos sojowy
○ pałeczki lub palce ;D
○ no i oczywiście zawartość rolek, ale o tym dalej

Ryż to podstawa

Ryż płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta (trochę to trwa). Po wypłukaniu zostawiamy ryż w wodzie na 30 minut. Płuczemy ostatni raz, nalewamy wody w proporcji mniej więcej 1:1.2 (ryż:woda) - jakość wody ma duże znaczenia, butelkowa nie będzie przesadą. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, polewamy sosem i zostawiamy do ostygnięcia.

Sos do ryżu.
Na 0,5 kg ryżu potrzebujemy 7 łyżek octu ryżowego, 3-4 łyżki cukru, szczyptę soli (ilości na 0,5 kg ryżu), wszystko mieszamy w małym rondelku i podgrzewamy na malutkim ogniu mieszając do rozpuszczenia (nie gotujemy!). Dodajemy do ugotowanego ryżu i delikatnie mieszamy. Przekładamy ryż do miski i zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia.
UWAGA!
Bardzo ważne, żeby ostudzić ryż - klejenie rolek z ciepłym ryżem = katastrofa - nori robi się gumowate (wchłania wodę z ryżu).

Ryby
Podstawa to ryby. Dobra ryba to klucz do sukcesu.

○ Jak mamy dobre i pewne źródło kupujemy ryby świeże.
○ Nie kupujemy ryb w marketach.
○ Najlepiej kupić rybę mrożoną niż nie świeżą.
○ Nie powinno sie jeść na surowo ryb słodkowodnych.
○ Ryby, które są dostępne tylko mrożone np. ryba maślana - kupujemy mrożone, nierozmrażane w sklepie.
○ Węgorza nie jemy na surowo, ma trującą krew.

Sprawdźcie czy w Waszej okolicy nie ma hurtowni z rybami, to najlepsze źródło, często mają w hurtowniach zbiorniki z żywymi rybami też np. łososiami i to jest to co lubimy najbardziej. Jeżeli musicie kupować rybę w przypadkowym miejscu dobrym zwyczajem jest uprzedzanie sprzedawcy, że mamy zamiar jeść rybę na surowo - czasem skłania ich to do szczerości odnośnie świeżości towaru, a raczej jej braku.

Zanim zaczniemy

Zanim zaczniemy sprawdzamy czy ryż na pewno już wystygł i przygotowywujemy sobie miseczkę z wodą do maczania palców. Dla poźniejszej wygody przygotowywujemy wszystkie składniki - kroimy na odpowiednie porcje oraz je osuszamy. Owijamy także matę przezroczystą folią spożywczą. Przed jedzeniem każdemu zjadaczowi dajemy małą miseczkę na sos sojowy, pałeczki (można jeść rękoma), imbir i wasabi. Gotowe sushi podajemy najlepiej na drewnianych, lakierowanych deseczkach, co by porcje sushi się nie przyklejały.

Smacznego :3
// Akazawa.
 

 
// Wiolka.
 

 
  • awatar Nana chan: Jednak jeśli się chcesz uczyć podstaw japońksiego lepiej kupić sobie podręcznik z ćwiczeniami do nauki japońskiego ^.^
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (1) ›
 

 
czerwony- Akai
biały- shiro
zółty- ki-iro
zielony- midori
fioletowy- murasaki
niebieski- Aoi
szary- hai-iro no / gure no
pomarańczowy- daidai-iro / orenji

// Akazawa.
 

 
  • awatar Nana chan: I doczytałam się tego, że fani k-popu mają nosić niebiesko-czerono- białe wstązki przeplecione w warkocz :D Ja się bede tego trzymać i zakładam takie bo ona jakoś dużo bardziej do k-popu pasują :D
  • awatar Nana chan: A zielona wstązka nie była zarezerwowana dla innych fanów ? Bo z tego co czytałam to zielone są dla Lovatics i ciekawe czy nie bedzie się wszystkim mylić
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (2) ›
 

 
// Akazawa.
 

 
W Japonii Walentynki też są popularne. W Japonii przyjął się zwyczaj, że w tym dniu to panie obdarowują mężczyzn.
Prezentami są na głównie czekoladki, a daje się je nie tylko ukochanym, ale wolnym i żonatym przyjaciołom, znajomym, szefom i współpracownikom, często bardziej dla konwenansu niż z faktycznej sympatii. Czekoladki dzieli się na dwa rodzaje: "giri-choko" czyli czekoladki dawane z obowiązku, (najczęściej są to wyroby z Belgii i Szwajcarii) oraz 'honmei-choko" dla ukochanego. "Honmei-choko", ciastka w kształcie serca z czekoladowym nadzieniem powinny być wykonane własnoręcznie.
Na prezenty dla pań przeznaczony jest Biały Dzień, 13 marca panowie rewanżują się kobietom do słodyczy dołączając bieliznę.

//Akazawa.
 

 
Wynaleziona została przez Amerykanina Howarda Garnsa w 1979 roku i opublikowana pod nazwą "Number Place". Dzisiejsze sudoku pojawiło się po raz pierwszy w Japonii w 1986 roku, w czasopiśmie Nikoli, jednak międzynarodową sławę zyskało dopiero w 2005 roku.

Metody rozwiązania:

* Metoda 1: jedyne pole na cyfrę w kwadracie.

Analizujemy planszę badając cyfra po cyfrze w obrębie kwadratu, sprawdzając czy cyfra może wystąpić tylko w jednym polu kwadratu.

* Metoda 2:

Analizujemy planszę badając cyfra po cyfrze w każdej linii (poziomej i pionowej), sprawdzając czy cyfra może wystąpić tylko w jednym polu w linii.

* Metoda3:

pojedyncza cyfra w polu
Analizujemy planszę pole po polu, sprawdzając czy pole może zawierać nie więcej niż jedną cyfrę.
Na sudoku poniżej widzimy, że wstawiono w pole cyfrę '8' (w kolorze czerwonym), gdyż żadna inna cyfra nie mogła w tym polu wystąpić.

* Metoda 4:

wykreślanie z dodatkową linią
Analizujemy planszę zauważając przypadki, gdy możliwe pola dla danej cyfry są ułożone w jednej linii, co wykreśla tą cyfrę z pozostałych kwadratów na tej linii.

Na sudoku poniżej, widzimy, że w środkowym kwadracie cyfra 9 może być tylko w dwóch miejscach - tworzą one linie.
W sąsiednich kwadratach cyfra 9 zostaje wykreślona przez tą linię (zaznaczona kolorem zielonym).

W lewym kwadracie, pozostaje tylko jedno miejsce na cyfrę 9.

// Akazawa.
 

 
  • awatar Nelcia maluje :): super, zapraszam do mnie! myślę, że spodobają Ci się moje ręcznie malowane torby ; ) miło mi będzie, jeśli dodasz mnie do obserwowanych
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (1) ›