• Wpisów: 188
  • Średnio co: 10 dni
  • Ostatni wpis: 4 lata temu, 12:53
  • Licznik odwiedzin: 14 075 / 2038 dni
 
akazawawiolka
 
Składniki:


   250 gramów krewetek koktajlowych (po rozmrożeniu)
   20 cm białej części pora
   5 cm kawałek świeżego imbiru
   1 ząbek czosnku
   1/2 kostki rosołu drobiowego
   2 łyżki przecieru pomidorowego
   3 łyżki chińskiego imbirowego sosu chili
   1 łyżka sake
   1 łyżeczka ostrej papryki
   1/2 łyżeczki cukru
   1/4 łyżeczki soli (szczypta)
   1/2 łyżeczki octu ryżowego
   1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

1. Ucieramy imbir i czosnek na tarce na pastę. Pora drobno siekamy. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w kilku łyżkach zimnej wody w małym naczyniu.
2.W kubku rozrabiamy kostkę rosołową z 3/4 szklanki wrzątku, dodajemy przecier pomidorowy, sos chili, sake, paprykę, cukier i sól, mieszamy tworząc jednolity sos. Nie dodajemy do niego mąki ziemniaczanej ani octu!
3. Smażymy posiekanego pora na oleju aż się zeszkli, ale nie zrumieni, w trakcie smażenia dodajemy imbir i czosnek i smażymy jeszcze kilka sekund.
4. Wlewamy przygotowany wcześniej sos i gotujemy 1 – 2 minuty.
5. Dodajemy krewetki, wlewamy ocet, przykrywamy i znowu gotujemy 1 – 2 minuty, aby krewetki nasiąkły smakiem sosu. Jeśli sos wydaje nam się zbyt gęsty i ma tendencję do przywierania, można dodać nieco więcej gorącej wody.
6. Wlewamy na koniec mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w zimnej wodzie i zagotowyjemy całość jeszcze raz.
7. Podajemy z białym ryżem. Wyjątkowo możemy jeść łyżką lub widelcem, bo wyjadanie sosu pałeczkami jest bardzo trudne, chociaż nie niemożliwe.

// Akazawa.

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego